Ance Šternberga, TopiVesels.lv: Ķermenis signalizēja – tā turpināt nevar!

Ance Anna Šternberga ir tikai 20 gadus jauna, bet jau piedzīvojusi nopietnu pārbaudījumu, ko dzīve piespēlēja slimības formā. Šobrīd Ance studē naturopātiju Londonas College of Naturopathic Medicine un vada kulinārijas nodarbības. Viņas dzīve rit divās valstīs, taču savā pieredzē un atklājumos, lai kurā pasaules malā atrastos, Ance regulāri dalās blogā TopiVesels.lv. Viņai ir tas gods kļūt par pirmo Labsajūtas mednieci, kuru portretēju šajā bloga sadaļā. Mūs ar Anci vieno pieredze, caur kuru esam atklājušas ceļu pretim laimīgākām un veselākām sev, tāpēc tas ir tikai likumsakarīgi, ka esam satikušās – kaut pagaidām vien virtuāli.

Ance_TopiVeselsLV_01

Kas pamudināja Tevi mainīt savus uztura un dzīvesveida paradumus?

Veselīgam uzturam un dzīvesveidam mani pamudināja pievērsties kaut kas, ko dzīvē darīju nepareizi. Ķermenis uz to reaģēja, un 2008. gadā mani izlaida no Bērnu klīniskās universtātes slimnīcas ar diagnozi reimatoīdais artrīts (RA). Man un ģimenei bija pilnīgi skaidrs, ka slimnīcā neatgriezīšos – vismaz ne tādēļ, lai saņemtu kārtējo apārstēšanas devu. Sapratu, ka mana dzīve pilnībā izmainīsies, jo ķermenis signalizēja, ka tā turpināt nevar, un kaut kas ir jāmaina. Tā nu es sāku…

Ko Tu ēd ikdienāPadalies ar tipisku, Tev raksturīgu ēdienkarti!

Dzīvoju divās pasaulēs, jo viena dzīve man ir Londonā, bet otra – skaistajās mājās Latvijā. Brokastīs dzeru proteīna kokteili: mandeļu piens, ogas, spināti, kurkumas sakne, kaņepju vai rīsu proteīna pulveris. Latvijā esot, varu izvērsties daudz plašāk. Tur proteīna kokteilis parasti sastāv no proteīna pulvera un visa, ko varu atrast dārzā: nātrēm, gārsas, pētersīļiem, zaļa, sarkana, lillā!

Pusdienās ēdu svaigus salātus vai dārzeņus ar valriekstiem, pašgatavotu pesto vai avokado gvakamoli. Latvijā sevi iepriecinu ar gurķu un cukīnī “spageti”, kam pievienoju riekstu sviesta mērci un kaut ko eksotiskāku. Vakariņas parasti paēdu līdzsešiem vakarā – tā jūtos vislabāk. Reizēm izspiežu kādu dārzeņu sulu un apēdu, piemēram, tahini groziņu no tahini pastas un kokosriekstu eļļas. Izdzeru apmēram 2,5 litrus ūdens dienā. Īpaši necenšos – tā vienkārši sanāk! Ziemā dzeru mazāk ūdens, bet daudz zāļu tējas.

Pagaidām izskatās, ka manā uzturā ir maz olbaltumvielu, un tā ir taisnība, jo šobrīd mācu ķermenim pāriet uz ketonu ķermenīšu dedzināšanu cukura vietā. Jāsaka, ka jūtos lieliski, jo cukuru esmu samazinājusi līdz minimumam, tomēr jūtu, ka paralēli lielajam tauku daudzumam, ko uzņemu, vajadzētu palielināt arī olbaltumvielas, tāpēc reizēm apēdu savvaļas lasi, sardīnes vai citas eļļainās zivis. Mana profesija prasa daudz eksperimentēt ar sevi, tāpēc šobrīd uzturā nelietoju graudaugus un pākšaugus, kā arī tiem līdzīgos, piemēram, kvinoju un griķus. Mēģinu pierādīt savas studiju hipotēzes.

Ance_TopiVeselsLV_0

No kā Tu pārtiec, ja diena ir aizņemta, un ēst gatavošanai ir pavisam maz laika?

Tipiska diena, kad jāskrien uz koledžu, tāda arī ir, bet vienmēr cenšos sagatavot ko līdzi ņemamu, jo man ir grūti paēst ārpus mājām. Piekopju dalīto uzturu, un tas vairs nav tik jautri, kad runa ir par kafejnīcām un ēstuvēm. Parasti paķeru lazdu riekstu sviestu, kurā iemaisu savu raw šokolādes rīsu proteīnu. Un, zini – garšo pēc Nutellas, es nejokoju! Visbiežāk pa rokai ir avokado un dārzeņi, kurus reizēm pat nesagriežu, jo esmu parāk ilgi stāstījusi sev spogulī, cik vienreizēji laba diena šī būs! Ja zinu, ka nebūs laika gatavot, iepriekšējā vakarā izmērcēju riekstus, ko nākamajā dienā uzkost.

Ēdu, ievērojot dalīta uztura principus, tāpēc recepšu rakstīšana man ir liels izaicinājums. Pačukstēšu, ka lielu daļu no savām receptēm pati ēst nemaz nevaru, bet tur slēpjas mūsu unikalitāte – katrs esam citāds, un mans pienākums ir parādīt iespējas ikvienam. Piemēram, mans tēvs, ēdot dalītu uzturu, pastāvīgi būtu badā!

Vai Tev ir kāds ieteikums, kā ietaupīt, ēdot veselīgi? Palīdzi kliedēt mītu, ka tas ir dārgi!

Jā, tas patiešām ir mīts! Nenoliegšu, ka man patīk izskaistināt savu ēdienkarti ar visādiem superbrīnumiem – pulveriem un tā tālāk, tomēr tas nav obligāti nepieciešams. Pats galvenais ir ēst vienkāršāk! Tad arī ķermenis saņems visu nepieciešamo. Ieteiktu sākt apmeklēt tirgus un tirdziņus, izvērtēt piedāvājumu, aprunāties ar pārdevējiem, atrast savu lauksaimnieku vai zemnieku un pirkt no viņiem pa tiešo – tā būs lētāk un zināsi, ko pērc. Pēc iespējas vairāk būtu jāpatērē sezonālā produkcija un lielveikalos jāiepērkas pēc iespējas retāk (vismaz nepērc preci ar reklāmu vai fasējumu!). Starp citu nesen uzrakstīju rakstu Latvijas Mājražotāju jaunajai mājaslapai, par to, kā atbalstīt Latvijas ražotājus. Tajā var smelties idejas, kā labāk iepirkties.

Man jāatzīst, ka Londonā “veselīgi un lēti” sanāk kā laba pasaka, bet var mēģināt. Šeit ir dārgas transporta izmaksas, lai vispār nokļūtu eko tirdziņā, un pati prece arī ir dārgāka nekā Latvijā, jo Lielbritānijā ir citas algas.Tomēr, ja godīgi, nav tik traki, jo īpaši pēdējā laikā. Piemēram, bioloģiski audzēti burkāni maksā tikpat, cik parastie, un tā drīz būs arī ar pārējiem produktiem.

Ko Tu pagatavotu pārliecinātam skeptiķim, lai parādītu, ka veselīgs ēdiens var būt garšīgs?

Ja cilvēks nepavisam nav radis ēst veselīgi, tad visdrīzāk uztaisītu savu vegāno burgeri, kas absolūti norauj jumtu! Ja patrāpītos cilvēks ar vidusmēra gaumi, zaļās turku falafeles ar zemesriekstu mērci un svaigiem salātiem, bet desertā pasniegtu šokolādes pudiņu bez šokolādes!

Ko Tu izvēlies ēst ārpus mājām vai ceļojot?

Ārpus mājām praktiski neēdu – esmu pazīstama ar saviem kastroļiem un līdzpaņemtajām paciņām, haha… Bet reizēm citādāk nevar, un tad visbiežāk apmeklēju veģetāro ēstuvi Rāma, ajūrvēdisko virtuvi Lila (tieši ap stūri no Rāmas) vai iegriežos Šivas centrā uz pusdienu piedāvājumu. Man ļoti patīk tas satviskums (šķīstums), kas piemīt ēdienam pēdējās divās ēdnīcās – noteikti iesaku pamēģināt ikvienam! Pa retam aizeju uz Raw Garden, savukārt, ja draugs aizvelk uz suši restorānu, visbiežāk izvēlos dārzeņu ēdienus.

Ceļojot gan vienmēr vēlos nogaršot vietējo virtuvi, lai kādus brīnumus tā atnestu – tā ir liela daļa no piedzīvojuma! Tomēr pēdējā ceļojumā sapratu, ka vislabāk tomēr jūtos ēdot tā, kā to daru ikdienā, un lieliem eksperimentiem vairs nepadodos. Patiesībā tagad ir āķis lūpā pirms braukšanas izpētīt veselīgo ēstuvju, kā arī vegāniem un veģetāriešiem draudzīgo vietu piedāvājumu, lai izmēģinātu tieši tos.

Svaigi spiestas sulas vai zaļie kokteiļi – kam Tu dod priekšroku?

Ja sula ir no dārzeņiem un zaļumiem, tad sula. Vislabāk man patīk selerijas, pētersīļu, kāpostgalvas, citrona, laima, ingvera, un ābola savienojums. Nepatīk pārāk saldi kokteiļi un sulas, esmu pilnībā atradinājusies no tām. Agrāk bija ļoti grūti atteikties no saldumiem (un to var labi redzēt pēc desertu recepšu skaita manā mājaslapā!).

Ance_TopiVeselsLV_03

Kā Tu vingrini un lutini savu ķermeni?

Katru rītu ceļos apmēram sešos, izstaipos, parāpoju pa grīdu, ievingrinu muguru. Pēc tam vai nu rīvējos pēc Ziņģītes metodes, vai eju kontrastdušā. Ja esmu Latvijā, apmeklēju savu treneri Raivi Aršauski vai eju skriet pa mežu, bet Anglijā vingroju un darbojos patstāvīgi pēc trenera norādījumiem. Vēl es mīlu dejot – esmu atradusi savu meditāciju caur deju, apmeklējot piecu ritmu dejas. Agrāk to darīju biežāk, tagad atliek mazāk laika un cūciņa arī tukšāka… :)

Kuri ir Tavi mīļākie skaistumkopšanas produkti un kāpēc izvēlies tieši tos?

Pāris reizes nedēļā ieeļļoju ķermeni ar siltu sezama eļļu, reizēm sasmērējos ar kokosriekstu eļļu. Matiem lietoju rīcineļļas un kokosriekstu eļļas sajaukumu. Man bieži dāvina krēmus un dabīgos skrubjus, bet es kosmētiku vienkārši nelietoju. Pēc nepieciešamības norīvēju ādu ar jūras sāli un olīveļļu, sejai izmantoju kafijas biezumus. Klasika! Neko vairāk. Netīrumus noņemu ar mikrošķiedras cimdiņu un tāpat arī kosmētiku, kuru Latvijā publika tomēr prasa pielietot, ak!

Bildes: Katrīna Lipska


Pēc sarunas ar Anci nepamet priecīgā sajūta, ka visā plašajā Visumā mums ir daudz dvēseles māsu un brāļu, kurus satiekam savas Zemes dzīves laikā, un Ance ir viena no Dvēselēm, ar kuru esam sarunājušas tikties, lai kopā paveiktu ko brīnumlabu. Tāpēc šī ir tikai pirmā nodaļa mūsu attiecību grāmatā – esmu pārliecināta, ka jūs par mums vēl dzirdēsiet.

2 Komentāri on Ance Šternberga, TopiVesels.lv: Ķermenis signalizēja – tā turpināt nevar!

  1. Laura
    20/06/2014 at 10:56 (4 gadi atpakaļ)

    Ak, paldies jums abām par iedvesmu! Saku paldies Liepājas Santai, kura mani netieši iepazīstināja ar Tevi, Līga, un saku paldies Tev par to, ka iepazīstināji ar Anci! Liekas tieši laikā, lai kustība veiksmīgi varētu turpināties tālāk! :))

    Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *