Annas Rozītes ģimenes recepte: Veģetārais borščs

“Šī ir mana mīļākā zupa, jo nāk no manas bērnības,” atklāj TV raidījumu un pasākumu vadītāja ANNA ROZĪTE. Šādu biešu zupu ir gatavojusi gan Annas vecmāmiņa, gan mamma. Klasiskajā boršča receptē izmanto gaļas buljonu, taču Anna ir veģetāriete, tāpēc šajā borščā gaļas nav. Receptē minētais daudzums paredzēts vidēji lielam katliņam un paēdinās nelielu ģimeni. (Starp citu, manu sarunu ar Annu par viņas dzīvesveidu un ēšanas paradumiem var izlasīt šeit!).

Annas_Rozites_borscs

Sastāvdaļas:

  • 100 g balto pupiņu, uz nakti izmērcētas
  • 1,5 l ūdens
  • 1 vidēji liela biete
  • 1 burkāns
  • sarkanā paprika
  • neliels sīpols
  • 3-4 tomāti, bez mizas
  • 3-4 nelieli kartupeļi
  • ceturtdaļa nelielas kāpostgalviņas
  • sāls, pāris lauru lapas
 

Gatavošana:

  1. Aptuveni 1,5 litrā ūdens liek vārīties pusglāzi balto pupiņu. Pievieno arī rupji sarīvētu vai salmiņos sagrieztu bieti. Vāra aptuveni 30 minūtes jeb līdz pupiņas mīkstas.
  2. Pa to laiku sagatavo, citējot Annas vecmāmiņu, “zažarku”: pannā apcep ceturtdaļu smalki sakapāta sīpola, rupji sarīvētu burkānu un kādu gabaliņu smalki sagrieztas sarkanās paprikas. “Mana vecmāmiņa visu mūžu ir izmantojusi saulespuķu eļļu, tāpēc tā daru arī es, bet domāju, ka noteikti var pamēģināt arī citas eļļas,” atklāj Anna.
  3. Kad sīpols, burkāns un paprika nedaudz apcepti, pievieno tomātus. “Tas ir gaumes jautājums – jo vairāk tomātu, jo skābāka būs zupa,” skaidro Anna. Var izmantot kā svaigus, tā savā sulā konservētus vai sālītus tomātus, bet vēlams tos iepriekš sablendēt, lai būtu šķidri. Visu pannā apcep vēl kādu brītiņu.
  4. Kad pupiņas ir mīkstas, pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi gatavi, zupas katlā liek “zažarku” jeb to, kas tika cepts pannā. Šajā brīdī pievieno arī smalki sagrieztus kāpostus – aptuveni 1/4 daļu no nelielas galviņas.
  5. Ja šķiet, ka zupa sanākusi par biezu, droši pielej klāt karstu (!!!) ūdeni. Pēc garšas pievieno sāli un kādu lauru lapu. Sagaida, kad zupa uzvārās, nogriež uguni, mazliet pagaida, lai garšas ievelkas, un ceļ katlu galdā. “Ja ir kādi zaļumi, dekorē ar tiem,” iesaka Anna. “Mūsu ģimenē klasiskajā variantā šo zupu ēdam ar skābo krējumu un rupjmaizi.” Labu apetīti!

Recepte un bilde: Anna Rozīte

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *