Ātrā tomātu zupa

Tomātu zupa ir viena no mūsu mazās ģimenītes iecienītākajām biezzupām un teju vienīgā manis gatavotā zupa, kuru ēd mana meita. Esmu to vārījusi gan no krāsnī ceptiem tomātiem (viena forša video recepte ir apskatāma šeit), gan no svaigiem, pašmāju siltumnīcā izaudzētiem sārtvaidžiem. Taču ziemas sezonā mūsmājās topā ir zupa no savā sulā konservētiem tomātiem. Ideāli, ja vari iegādāties tomātus, kas pildīti stikla burkā vai tetrapakā, jo metāla bundžu odere mēdz saturēt veselībai potenciāli kaitīgo bisfenolu A. Tomēr atzīšos, ka pa retam Stockmann vai Biotēkā vienkārši paķeru bioloģisko tomātu bundžu, un maltīte top nepilnās 15 minūtēs. Visticamāk šādu zupu ir gatavojis ikviens un recepte nebūt nav unikāla.

  • Viena lielā burka (vai bundža) konservētu tomātu savā sulā
  • 1 vidēji liels sīpols vai vairākas mazas šalotes
  • 2-3 ķiploka daiviņas
  • 1 ēd.k. saldā krējuma 
  • paprikas pulveris
  • čilli pārslas
  • svaigi malti melnie pipari
  • sāls (pēc izvēles)

tomatu_zupa

 

Pagatavošana ir gaužām vienkārša.

  1. Nomizo un smalki sakapā sīpolu. Izspied ķiploku ķiploku spiedītē vai sakapā mazos gabaliņos. Sīpolus un ķiplokus liec katliņā un apcep nelielā daudzumā kokosriekstu eļļas, vīnogu kauliņu eļļas vai olīveļļas.
  2. Kad sīpoli kļuvuši caurspīdīgi un ķiploki – zeltaini brūni, pievieno gabalos sagrieztus tomātus (ja iegādāti veseli) un visu sulu. Uz nelielas uguns vāri aptuveni 10 minūtes.
  3. Kad tomāti ar sīpoliem un ķiplokiem savārījušies garšīgā zupā, lej katliņa saturu blenderī, pievieno saldo krējumu, garšvielas un sablenderē. Reizēm man patīk, ka zupā vēl jūtami nelieli tomātu gabaliņi – tad neblenderēju pārāk ilgi. Citreiz patīk pavisam šķidra un viendabīga zupa – tad pievienoju nedaudz dzeramā ūdens un sablenderēju pavisam viendabīgā masā.

Vegāni saldā krējuma vietā zupai var pievienot kokosriekstu pienu. Ja gribās sātīgāku zupu, tomātiem katliņā var pievienot arī nedaudz balto pupiņu vai drusciņu turku zirņu. Arī tos var iegādāties stikla burkās, ja pameklē, vai eko veikalos atrast iepakojumus, kas nesatur bisfenolu A. Šajā gadījumā blenderējot pievieno mazliet ūdens.

 

Recepte un bilde: happy whispers

8 Komentāri on Ātrā tomātu zupa

  1. Terēze
    03/02/2015 at 12:07 (4 gadi atpakaļ)

    Es parasti pērku kartona paciņās, I love eco sērijai ir, manuprāt , labākie kādus ziemā var atrast un ajurvēdiskās virtuves pārzinātāji saka, ka, ja stikla burkā nav piejaim, šī esot labāka alternatīvai. Un man šī zupa nav iedomājama bez bazilika un timiāna. :)

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      03/02/2015 at 12:09 (4 gadi atpakaļ)

      Terēze, vārds vietā! Piemirsu par RIMI nopērkamajiem I Love Eco tomātiem mazajās tetrapakās! Kamēr RIMI bija mūsu dzīvesvietai tuvākais lielveikals, vārījām zupas tieši no šiem tomātiem.

      Atbildēt
  2. Elina
    24/02/2015 at 16:59 (4 gadi atpakaļ)

    Šī šovakar būs manējā :)

    Atbildēt
  3. Anete
    16/08/2015 at 21:12 (4 gadi atpakaļ)

    Garšīgas vakariņas bija, paldies. :)

    Atbildēt
  4. Lauma
    12/11/2015 at 14:04 (3 gadi atpakaļ)

    Paldies par ašo recepti :) Vai varat lūdzu precizēt, cik ir “lielā bundža” un cik porcijas no tās sanāk?

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      12/11/2015 at 14:41 (3 gadi atpakaļ)

      Lauma, es parasti ņemu vienu lielo bundžu/burku vai divas mazās, un sanāk 2-4 porcijas, atkarībā no ēdāju izsalkuma. Ja zupa kā starterītis, tad 4 mazākas bļodiņas, ja ēd divi pieaugušie, tad tās ir 2 normāla izmēra porcijas. Ķiplokus un sīpolu var likt klāt pēc garšas – jo lielāku katlu taisa, jo dāsnāk ar šīm piedevām. Nereti sīpolus un ķiplociņu apcepu tajā pašā katliņā, kurā vārīšu zupu, un vienkārši pielieku tomātus pēc tam klāt, uzvāru, pakarsēju mazliet, lai garšas sasūcas un blenderī iekšā.

      Atbildēt
  5. Laura
    12/11/2015 at 19:42 (3 gadi atpakaļ)

    Paldies par fikso recepti. Ļoti gardas vakariņas. Zupai pievienoju kaltētu baziliku un dekorēju ar lapiņām, kā arī kubiciņos sagrieztu svaigsieru. Kamēr sutinājās tomāti, apsmērēju maizi ar ķiploksviestu un uz pāris minūtēm ieliku cepeškrāsnī

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      12/11/2015 at 19:45 (3 gadi atpakaļ)

      Kolosāli! Man prieks, ka veiksmīgi apgreidoji jeb uzlaboji recepti :) Ķiploku grauzdiņš izklausās kārdinoši!

      Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *