Griķu un sēklu granola ar kokosriekstu čipsiem

Kaut kā pēdējā laikā esmu aizrāvusies ar granolām, ko tik ērti apēst brokastīs ar kādu no augu dzērieniem vai pienu, ja lieto piena produktus. Šoreiz tapa recepte no tā, kas mājās atrodams – nebija riekstu (ja neskaita kokosriekstu čipsus), negribējās arī ierastās auzu pārslas, un rezultātā sakombinēju griķus ar dažādām sēklām. Darbdienu rīti vai launagi vismaz šonedēļ raizes nesagādās. Pamēģini Tu arī! 

Sastāvdaļas:

  • 150 g griķu
  • 50 g kokosriekstu čipsu
  • 50 g sēklu maisījuma (linsēklas, sezama sēklas, saulespuķu sēklas) 
  • 50 g ķirbju sēklu
  • šķipsniņa sāls
  • 1½ ēd.k. kokosriekstu eļļas
  • 1½ ēd.k. medus
  • 1½ tējk. malta kanēļa
  • ½ tējk. piparkūku garšvielu maisījuma
  • kaltētas dzērvenes vai aprikozes, pēc izvēles

 

Pagatavošana:

  1. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Izklāj cepešpannu ar cepamo papīru.
  2. Sajauc bļodā griķus, kokosriekstu čipsus, sēklas un šķipsnu sāls.
  3. Uzsildi nelielā panniņā kokosriekstu eļļu, pievieno un izkausē medu, iejauc kanēli un piparkūku garšvielu maisījumu.
  4. Ielej šķidro masu griķu un sēklu maisījumā un vienmērīgi izmaisi. Izvieto plānā kārtā uz cepamās pannas un cep krāsnī aptuveni 10-12 minūtes, tad visu apmaisi un cep vēl aptuveni 8-10 minūtes.
  5. Izņem no krāsns un ļauj pilnībā atdzist. Ja vēlies, pievieno gabaliņos sagreiztas kaltētas aprikozes vai kaltētas dzērvenes. Uzglabā cieši aizvākojamā stikla burkā.

Pirms došanās cepeškrāsnī…

Granola gatava baudīšanai un uzglabāšanai.

Par izejvielām!
  • Ja vēlies, tad pusi no griķiem vari aizvietot ar auzu pārslām. Šī granola sanāk diezgan graužama un kraukšķīga (ne visiem patīk tāda “putnu barība”, kā es smejos).
  • Šoreiz, gatavojot granolu, izmantoju Gemoss piparkūku garšvielu maisījumu, taču to var aizvietot, piemēram, ar maltu ingveru un šķipsniņu kardamona.
  • Dabas stacijā pirktos kokosriekstu čipsus, kas tur pieejami par salīdzinoši demokrātisku cenu. Aizvietot čipsus ar skaidiņām neieteiktu, citādi granolai pietrūks lielāku kumosu.
  • Izmantoju Zelta Rieksts piecu sēklu maisījumu, kurā ietilpst tumšās un zeltainās linsēklas, sezama sēklas, saulespuķu sēklas un drusciņa ķirbju sēklu. Šīs sēklas ikdienā pievienoju salātiem.
  • Atkarībā no tā, vai griķus izvēlies bio vai parastos, šīs konkrētās granolas izmaksas būs daudz zemākas, nekā gatavojot granolu ar riekstiem.
  • Žāvētos augļus var arī nepievienot, taču tie piedod papildu uzturvērtību un sātu.

Recepte un bildes: Happy Whispers

5 Komentāri on Griķu un sēklu granola ar kokosriekstu čipsiem

  1. Daina
    28/08/2017 at 09:28 (1 gads atpakaļ)

    Sveika, Līga! Vai izmantoji ierastos brūnos griķus? Ir zaļie un, kā brīvdienās atklāju, arū baltie.

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      28/08/2017 at 09:37 (1 gads atpakaļ)

      Šie bija parastie, brūnie griķi, bet nākamreiz gribu pamēģināt bio (zaļos), jo šķiet, ka tie varētu būt labāki. Brūnie griķi pēc grauzdēšanas krāsnī sanāca tādi maziņi un pacieti, kas ne visiem varētu patikt. Pienā ilgāk jāuzbriedina, lai paliek mīkstāki.

      Atbildēt
      • Daina
        28/08/2017 at 09:42 (1 gads atpakaļ)

        Paldied par info! Es mēģināšu jau uzreiz ar zaļajiem, jo tiem ir augstāka uzturvērtība, un ir maigāki. Brūnie grauzdēšanai iziet cauri jau ražošanas procesā.

        Atbildēt
        • Daina
          12/09/2017 at 20:23 (1 gads atpakaļ)

          Ar zaļajiem griķiem supergaršīgi! Kraukšķīgums patīkams. Nebija un neliku kokosriekstu čipsus, tik piemetu čia sēklas. Gardi!

          Atbildēt

1Pingbacks & Trackbacks on Griķu un sēklu granola ar kokosriekstu čipsiem

  1. […] Ir cilvēki, kas brokastis neēd, un ir tādi, kas bez brokastīm normāli nefunkcionē. Es piederu pie otrajiem un man patīk dienu sākt ar siltu dzērienu (šobrīd tā ir krūze kafijas ar augu pienu), kam seko vieglas brokastis. Ja zinu, ka nākamajā rītā būs jāsteidzas, brokastis pagatavoju iepriekšējā vakarā. Visbiežāk tās būs ar augu pienu aplietas auzu pārslas, ko var ēst kopā ar dažādām ogām vai sagrieztiem augļiem. Pēdējā laikā man patīk auzu pārslās iejaukt arī nedaudz pašgatavotās griķu – sēklu granolas. […]

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *