Humuss no turku zirņiem

Visi, kas reiz krituši humusa kārdinājumā, ar laiku pamēģina pagatavot to paši. Receptes ir daudz un dažādas, un humuss var tapt gan no turku zirņiem, gan dažādu krāsu un šķirņu pupiņām, un pat no saldā kartupeļa. Šoreiz piedāvāju tradicionāla, no turku zirņiem gatavota humusa recepti no bloga lasītājas Lauras krājumiem. Ja arī Tu mājās gatavo humusu, padalies ar savu recepti!

humussSastāvdaļas

  • aptuveni 230 g turku zirņu
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 
1 tējkarote sāls
  • 1,5 ēd.k. citrona sulas
  • 1/4 tējk. apgrauzdēta, malta kumīna 
  • aptuveni 4 ēdamkarotes tahini (sezama sēklu) pastas 
  • 1 krūze šķidruma
  • Extra Virgin olīveļļa
  1. Pirms vāru turku ziņus, tos izdiedzēju. 
Iemērcu uz nakti ūdenī, no rīta salieku diedzējamā traukā un dievas dienas pagaidu, kamēr izdīgst. 
Protams, var tikai izmērcēt uz nakti un vārīt bez diedzēšanas.
  2. Zirņus uz lēnas uguns vāru apmēram 40 minūtes. Es negaidu, kamēr viņi sāk jukt ārā. Sāli vārīšanas laikā klāt neberu.
  3. Kad zirņi gatavi, noleju atsevišķā traukā vārīšanās ūden un pagaidu, lai zirņi mazliet atdziest. Pēc tam visas sastāvdaļas sablenderēju – man to izdodas izdarīt ar parasto rokas blenderi.
  4. Vari pagaršot un pielikt klāt ko vairāk – varbūt sāli, varbūt vairāk olīveļļas vai zirņu vārīšanas šķidruma. 
Porcija sanāk liela, jo ēdāju man ir daudz. Vienkārši un ļoti gardi!

Recepte un bilde: Laura Timoško

1 Komentārs on Humuss no turku zirņiem

  1. Lilita
    08/10/2014 at 09:57 (4 gadi atpakaļ)

    Līdzīgu pastēti taisu no mūsu pašu zirņiem, pupām un pupiņām. Lieliska uzkoda. Receptes nav, jo viss tiek gatavots pēc izjūtām, pēc garšas.Jāatzīst, ka daudziem kumīns netīk, tad nu es lieku ķimenes.
    Lai izbēgtu no liekām kalorijām, tad šo pastēti lieku uz cukini čipsiem, kas arī tiek gatavoti mājās un sanāk lieliskas brokastis. :)
    Viss, sakārdinājāt, eju iemērkt pupiņas! :D

    Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *