Krāsnī cepts saldais kartupelis ar riekstu sviestu un godži ogām

Atsaucoties kampaņas Mīli savu sirdi! aicinājumam dalīties ar kāda sirds veselībai draudzīga ēdiena recepti, mana izvēle nevilšus krita uz blogā jau reiz atrādīto krāsnī cepto saldo kartupeli, kas pildīts ar riekstu sviestu un godži ogām. Kā skaidro uztura speciāliste Katrīna Spuleniece–Aišpure, saldie kartupeļi satur C, D un B grupas vitamīnus, kā arī veselai sirdij un asinsvadiem nepieciešamās minerālvielas – magniju, dzelzi un kāliju.

Arī Indijas riekstu sviesta nepiesātinātās taukskābes ir ļoti draudzīgas sirdij, savukārt kanēlis, būdams spēcīgs antioksidantu un ēterisko eļļu avots, ir lieliska garšviela veselības stiprināšanai ziemas periodā. Receptē izmantotais kļavu sīrups ir daudz vērtīgāks nekā tradicionālais galda cukurs, savukārt godži ogām piemīt pretvīrusu un pretbaktēriju iedarbība. Tās satur vērtīgos antioksidantus, kā arī E, C un B grupas vitamīnus. 

 

saldais_kartupelis_mss2 personām

  • 2 vidēji lieli saldie kartuepļi, nemizoti
  • 3-4 ēdamkarotes Indijas riekstu sviesta
  • vaniļas ekstrakts
  • 0,5-1 tējk. malta kanēļa
  • 1 ēd.k. kļavu sīrupa
  • 2-3 ēd.k. mandeļu piena (vai ūdens)
  • godži ogas
  1. Sakarsē krāsni uz 200 grādiem (es dārzeņu cepšanai lielākoties izmantoju karstā gaisa režīmu). Nomazgātus kartupeļus visriņķī sacaurumo ar dakšiņu vai naža galiņu. Izklāj uz cepeškrāsns restēm vai pannā cepamo papīru, liec virsū kartupeļus un cep līdz tie ir pilnīgi mīksti (aptuveni 40-45 minūtes). Lai pārbaudītu kartupeļa gatavību, es virspusē izgriezu nelielu garenisku daiviņu vietā, kas pēcāk tiks iegriezta dziļāk, lai kartupeli pildītu.
  2. Kamēr kartupeļi cepas, sajauc trauciņā riekstu sviestu, vaniļas esenci (daži pilieni smaržai un garšai), kanēli, kļavu sīrupu un šķidrumu (riekstu pienu vai ūdeni). Visu kārtīgi sajauc kopā ar dakšiņu.
  3. Kad kartupeļi gatavi, pārgriez un pildi ar riekstu sviesta maisījumu, kā arī bagātīgi pārkaisi ar kaltētām godži ogām. Tava sirds priekā pukstēs straujāk!
 

Recepte adaptēta no Gena Hamshaw grāmatas Choosing Raw (oriģinālajā receptē tiek izmantots mandeļu sviests un mandeļu piens)
Bilde: happy whispers

3 Komentāri on Krāsnī cepts saldais kartupelis ar riekstu sviestu un godži ogām

  1. Anita
    21/01/2016 at 10:49 (3 gadi atpakaļ)

    Kur iegādāties saldos kartupeļus?

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      21/01/2016 at 13:48 (3 gadi atpakaļ)

      Lielākajā daļā RIMI veikalu atradīsi tos dārzeņu nodaļā līdzās sīpoliem, parastajiem kartupeļiem u.c. dārzeņiem. Bio versijā tie mēdz būt veikalā Zaļā govs.

      Atbildēt
  2. Līga
    29/05/2018 at 20:20 (9 mēneši atpakaļ)

    Ļoti laba recepte ātrām vasaras pusdienām :)

    Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *