Mazāki un lielāki palīgi virtuves manevros

Svaiga un veselīga ēdiena gatavošanai nereti neko vairāk par kvēlu vēlēšanos, asu nazi, lielu bļodu un divām rokām arī nevajag. Taču ir vairākas virtuves ierīces un piederumi, kā arī produktu sagatavošanas un gatavošanas paņēmieni, kas paver plašākas iespējas rūpēties par savu labsajūtu un veselību ar baudu.

darzenu-spagetiPastiprināti pievēršoties svaigam augu valsts uzturam, blenderis un sulu spiede kļūst patiešām neaizstājami, un tiem talkā nāk vēl citi lielāki un mazāki palīgi. Bez dažiem no tiem var iztikt (ja ne pavisam, tad vismaz sākumā), un mana pieredze rāda, ka visu nepieciešamo vajag iegādāties pakāpeniski – kad sajūti, ka bez šīs lietas vairs nevari iztikt, jo ar tās palīdzību varēsi pagatavot daudzas kārdinošas receptes. Tieši tāpat ir ar veselīgajiem produktiem, kas virtuves skapīšos un pieliekamā plauktos iegulst pakāpeniski – kad saproti, ka izmantosi tos diendienā.

Ja citas sievietes nevar laist kurpju vai apakšveļas veikalā, tad man širmis aizkrīt, redzot skaistus traukus un inovatīvus virtuves piederumus. Par laimi maciņam un veselajam saprātam, mana virtuve šobrīd ir tik mazītiņa, ka daudzas aplūkotās lietas tikai pievienoju mentālajam vai virtuālajm vēlmju sarakstam. Tomēr šādi tādi pirkumi ir veikti. Ar piedzīvojumiem, eksperimentiem un atklājumiem virtuves tehnikas un piederumu jomā šajā bloga sadaļā labprāt dalīšos arī turpmāk.

Dehidrators

dehidratorsPārliecināta svaigēdāja mājās žāvētājs ir trešais svarīgākais un biežāk izmantotais rīks. Dehidratorā gatavo raw maizi, granolu, brokastu musli, žāvētus augļus un dārzeņus, dažādus našķus, veselīgas uzkodas un tamlīdzīgi. To izmanto arī ēdiena uzsildīšanai vai saldētu produktu atkausēšanai.

dehidratora_loksnesMan paveicās izdevīgi iegādāties dehidarotu karali Excalibur ar 9 žāvēšanas paplātēm. Šim dehidratoram ir vairākas žāvēšanas temperatūras, taču svaigēdāji nekad nepārsniedz +46 grādus, lai maksimāli saglabātu ēdiena uzturvērtības. Papildus ir jāiegādājas speciālas loksnes ar nelīpošu pārklājumu, ko ieteicams lietot, žāvējot mitrus produktus, kas var pielipt vai aizķepināt žāvēšanas paplātes sietiņu.

Virtuves kombains

virtuves_kombainsLai gan blenderi lielākoties var lietot gandrīz visu produktu pārstrādei, tas nereti sasmalcina pārāk sīki. Virtuves kombains ir labāka izvēle, gatavojot pesto, raw krekeru un našķu mīklu, vai jebko citu, ko nav nepieciešams samalt viendabīgā masā. Arī es pa retam izvelku no skapja savu apskretušo vācu pensionāru, kas dažādos režīmos un veidos smalcina dārzeņus un maisa mīklu, taču vienlaikus metu acis uz jaunākiem brašuļiem. Gribu atrast ne tik lempīgu, efektīvu un daudzfunkcionālu dārzeņu “iznīcinātāju”. Ja Tev ir gadījies labs ķēriens, neturi sveci zem pūra un atstāj komentāru zemāk.

Rokas blenderis

rokas_blenderisŠis rīks reizēm ir brīnišķīga alternatīva lielajam blenderim. Ar rokas blenderi var pagatavot gan atsevišķus veselīgos kokteiļus, gan zupas un mērces – pārbaudīts vairākkārt, ciemojoties pie mammas. Ja rokas blendera komplektā ietilpst arī produktu smalcinātājs, tas ir lielisks ierocis salātu mērces vai pesto pagatavošanai nelielās devās, savukārt ar putojamo slotiņu sanāk brīnišķīga putota sojas piena cepure rīta kafijai.

Labs nazis

joseph_nazu_komplektsLabam nazim jābūt asam. Punkts. Man iekdienā pilnīgi pietiek ar trim Joseph Jospeph nažiem – šefpavāra nazi, nelielu roboto nazi un mazo nazīti. Pelēkie ar silikonu klātie Joseph Jospeph asmeņi ir nelīpoši, rokturis – ergonomisks un neslīd arī mitrās rokās. Bonuss – katram nazim ir ietvars, kas ļauj ērti paņemt to līdzi, piemēram, piknikā vai jebkurā gatavošanā ārpus mājām.

Šefpavāra nazi izmantoju griešanai, kapāšanai un smalcināšanai. Roboto – mīkstu augļu un dārzeņu griešanai un mizošanai, lai nesabojātu to formu, savukārt mazais nazītis noder mizošanai, bojāto vietu izgriešanai un mazāku dārzeņu, piemēram, ķiploka daiviņas sakapāšanai. Joseph Joseph krāsaino produkciju var nopirkt internetā vai Stockmann.

Citrusu sulu spiede

joie_citrusu_spiedeCitrusu sulu bieži izmantoju dažādu ēdienu sastāvā, īpaši kokteiļos, svaigajās zupās un salātu mērcēs. Var, protams, izspiest sulu ar roku virs bļodiņas vai pa taisno salātu bļodā, kā es nereti arī daru, pēc tam ķeksējot laukā iekritušās sēkliņas, bet ērtākas un praktiskākas ir lielākas un mazākas citrusu sulu spiedes, kas atdala sulu no sēkliņām un augļa biezuma.

Joie_citrona_uzglabasanas_trauksViens no maniem mīļākajiem virtuves nieciņiem ir miniatūrā, dzīvespriecīgi dzeltenā Joie citronu sulas spiedīte ar mērtrauciņu. Ideāla, ja recepte prasa konkrētu citrona sulas daudzumu – izspiežu vienu citrona pusīti, izmantoju receptē minēto daudzumu, bet atlikušo sulu uzglabāju tajā pašā trauciņā vai pieleju dzeramajam ūdenim. Bonuss – ledusskapī vairs nemētājas pusizspiesti citroni! Otru atlikušo augļa pusi uzticu Joie citronu uzglabāšanas trauciņam, kas neļauj citronam uzsūkt citas ledusskapja smaržas. Līdzīgs trauciņš pieejams arī sīpola uzglabāšanai.

Mini smalcinātājs

Noder, ja jāsasmalcina neliels daudzums produktu vai viens konkrēts produkts, piemēram, ingvera sakne, sīpols, ķiploks u.tml. Ātrāk un efektīvāk nekā ņemties ar nazi. Pagaidām iztieku bez, bet acis mirdz kā bērnam konfekšu veikalā ikreiz, kad veikalā vai internetā manu ko interesantu.

Dārzeņu mizotājs

darzenu_mizotajsVar jau visu mizot ar nazi, bet kāpēc pūlēties, ja ar mizotāju sanāk ātrāk un glītāk? Turklāt mizotāju var izmantot arī, lai plānās, teju caurspīdīgās šķēlēs sagreiztu cukini vai gurķi. Seksīgi!

Žuljēna mizotājs

darzenu_zuljena_nazisŠis brīnumrīks, kas pirmajā brīdī atgādina parastu dārzeņu mizotāju, ar saviem asmenī paslēptajiem zobiņiem palīdzēs ātri un vienkārši sagriezt tievās strēmelītēs cukīni, burkānus un citus dārzeņus. Tieši žuljēna mizotājs būs tavs labākais palīgs raw spageti pagatavošanā.

Savu sen atpakaļ iegādājos Gemoss. Šobrīd iesaku lūkoties pēc simpātiskā Zyliss mizotāja Rito veikalos.

Dārzeņu “spiralizētājs”

darzenu_spiralesJa ēdāju ir vairāk nekā divi un spirālveida nūdelēs sagrieztus dārzeņus vajag daudz, neiztikt bez spirālveida dārzeņu smalcinātāja. Ar šo glītās fettucini pastai līdzīgās spirālēs var “spiralizēt” gan ķirbi, gan cukīni. Manā arsenālā šāda rīka pagaidām nav, bet ilgojos un lūkojos pēc viena, jo raw nūdeles ir lielā cieņā – īpaši vasarā. Ja Tev ir zināms labs un pārbaudīts modelis, padalies komentāros!


Bildes: Google, Pinterest

4 Komentāri on Mazāki un lielāki palīgi virtuves manevros

  1. Elita
    16/09/2014 at 23:14 (5 gadi atpakaļ)

    sveika! kā ir ar to dehidratoru – sanāk daudz maz izdevīgi taisīt pašai? ir vērts pirkt arī par pilno cenu? par parastajā veikalā pērkamajiem pagaidām esmu dzirdējusi tikai negatīvas atsauksmes – elektrības patēriņa dēļ. kā ir ar šo?
    /paldies par veikumu! paldies par iedvesmu!/

    Atbildēt
    • Līga | happy whispers
      17/09/2014 at 20:43 (5 gadi atpakaļ)

      Sveika! Dehidratoru ir vērts pirkt tad, ja tas kļūst par daļu no dzīvesveida. Mēs to bieži izmantojam rudenī, lai sažāvētu ābolus, plūmes, garšaugus, kā ari ik pa laikam uztaisu lapu kāposta čipšus. Ogas vēl neesam pirkuši un žāvējuši. Manuprāt, elektrības rēķini nav nekādi dramatiskie. Pat īpaši nejūtam, ka kaut kas būtu mainījies. Kad tā kaste mājās ir, tad biežāk sanāk arī izmēģināt kādu dārzeņu maizes recepti vai tml. Protams, tas prasa laiku un pacietību un nav priekš steidzīgajiem.

      Atbildēt
  2. Jana
    14/07/2015 at 09:31 (4 gadi atpakaļ)

    Sveika! Vai varbūt jau vari padalīties ar info, kur Latvijā varētu iegādāties spirlizētāju? Paldies

    Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *