Pusdienas ar Lauru Grēviņu, bloga Viens + Viens veidotāju un Food Revolution vēstnesi Latvijā

Lauru pazīstu jau krietnu laiku, taču tā riktīgāk sadraudzējāmies, kad abas uzsākām veidot savus blogus, popularizējot veselīgu ēdienu un dzīvesveidu. Noteikti būsiet pamanījuši, ka Laura kopā ar vīru, dīdžeju Tomu Grēviņu, veido ģimenes blogu Viens + Viens. Grēviņu blogā atrodamas ne tikai māmiņām un tētiem, bioloģiskās pārtikas un labas mūzikas cienītājiem tuvas tēmas, bet arī Lauras un Toma divus gadus vecā dēlēna Everta ēdienkarte, kas daudzām ģimenēm sniedz iedvesmu mājās gatavotām maltītēm. Šoreiz ieskatīsimies Grēviņu pusdienošanas ieradumos!

Laura_Grevina_03

Kā Tu raksturotu savus un ģimenes pusdienošanas paradumus? Vai pusdienas lielākoties ēdat mājās?

Patiesībā pusdienas ir tā ēdienreize, kuru es parasti izlaižu. Par visu vairāk man nepatīk “smagas” un pamatīgas maltītes, piemēram, tipiskie pusdienu komplekti. Reti kad dienas vidū ko tādu spēju apēst! Patiesībā, kad daudzi biroju darbinieki ap divpadsmitiem vai vieniem jau dodas pusdienās, man ir brokastu laiks – organisms ir “iedarbojies” un rodas apetīte. Savukārt brīvdienās bieži ieturam vēlās brokastis ārpus mājām, un tās parasti izvēršas par tādām kā pusdienbrokastīm.

Arī Tomam pusdienas parasti ir brokastis, jo, strādajot radio no 6:00 rītā, viņš brokastis parasti ēd pēc tam, kad ir jau krietni pastrādajis. Viņam gan, kā jau vīrietiem, pusdienu komplekti ir tie, kas spēj apmierināt izsalkumu. Kopumā jāsaka, ka vienīgais cilvēks, kurš mūsu ģimenē regulāri ēd pusdienas, ir dēls Everts. Gan tad, kad atrodas bērnudārzā, gan tad, kad paliekam mājās.

Cik lielā mērā pusdienu gatavošanu un produktu izvēli nosaka tas, ka Tev ir jāparūpējas par divgadnieku Evertu? Sanāk, ka mēdz viņam gatavot atsevišķi no sevis un vīra?

Dienās, kad Everts nav dārziņā, gatavoju viņam pusdienas atsevišķi. Ne jau tāpēc, ka viņš ir bērns, bet tāpēc, ka pusdienas, kā jau Tu pamanīji, parasti neēdu. Ja mājās ir gan Toms, gan Everts, pusdienas gatavoju viņiem abiem. Nekad mūža neesmu speciāli gatavojusi bērnam atsevišķu ēdienu, arī bēbīšu vecumā ne. Kad Everts vēl bija mazulis, ja pusdienās ēdu salātus, piedāvaju viņam kādu atsevišķu sastāvdaļu, piemēram, avokado, ķirštomātiņus, gurķi u.tml. Ja gatavojām risoto ar ķirbi, tad piebarošanas sākumā viņš tika pie krāsnī cepta ķirbja gabaliņa. Vienmēr ēdiena gatavošanu esmu apvienojusi un mācījusi viņam ēst to pašu, ko ēdam mēs ar Tomu. Nu jau viņš ēd visu to pašu ko mēs, izņemot asus un pikantus ēdienus.

Laura_Grevina_01

Cik bieži jums izdodas pusdienas paēst visiem trim kopā?

Ja Toms laicīgi pārnāk no darba, viņš pusdieno kopā ar Evertu. Ja man vēl nav apetītes, mēdzu apsēsties ar viņiem kopā pie galda un vienkārši iedzert kafiju vai svaigi spiestu sulu. Reizēm dienas vidū mums sanāk spontāni satikties arī kāda kafejnīcā.

Ja pusdienas ēdam ārpus mājām, dodamies uz vietām, kurās mums garšo. Un tas nav daudzviet. Pusdienot mums patīk Zostē, Rocket Bean Roastery, MiiT Coffee un Vest. Pārdaugavā ejam uz kafejnīcu Mierā. Fantastisks pusdienu piedāvajums ir arī restorānā Neiburgs, Valtera Restorānā un Vieta. Uz restorāniem dienas vidū ar bērnu gan neejam, jo viņš nav no tiem pacietīgākajiem sēdētājiem.

Kādas ir jūsu pusdienošanas tradīcijas īpašākās dienās: svētki, gadskārtas, jubilejas? Ar ko labprāt pārsteidz savus mīļos šajās reizēs?

Svētki ir tieši tās reizes, kad pusdienojam kopā. Tā kā Evertam ir divi gadi un ir svarīgi ievērot viņa gulētiešanas režīmu, tad vēlas vakariņas parasti nav opcija, taču vēlas pusdienas – gan! Dodamies pusdienot pēc Everta diendusas, jo tad arī viņš grib ēst un pastāv lielāka iespēja, ka varēsim paēst bez steigas un mierīgi. Ja svētkos aicinām ciemos draugus, tad tieši uz pusdienām. Šobrīd daudziem ir mazi bērni, kuri laicīgi jāliek gulēt, tāpēc labi saprotamies.

Laura_Grevina_04

Kas aktuāls Grēviņu pusdienu ēdienkartē šoruden?

Aktuāli ir sezonāli produkti. Vienmēr iegādajos sezonālus Latvijas produktus, nedomājot, ko no tiem gatavošu: kāļus, rāceņus, rutkus, burkānus, bietes, topinambūrus utt. Bieži vien šķiet, nu ko no tā kāļa lai pagatavo? Bet ir tik daudz variantu: pierīvet pie risotto, brokastu putras, omletes, iecept sacepumā, pievienot biezzupai.

Dažreiz rodas iespaids, ka lielai daļai latviešu vienīgie dārzeņi rudens ēdienkartē ir kartupeļi un ķirbji. Tam, ka ēdienkartē nav citu dārzeņu, attaisnojums nav finanses, jo ne kāļi, ne rāceņi nemaksā daudz. Tas, ka ēdienkartē dominē vienveidība, ir tikai slinkums. Prieks, ka vairāki mūsdienīgi pavāri un blogeri  cenšas parādīt, ka Latvijā audzētos produktus var pagatavot tik dažādi un garšīgi! Arī mūsu blogā regulāri publicēju ieskatu Everta ēdienkartē, tieši uzsverot sezonalitāti. Piemēram, šeit atrodama septembra ēdienkarte, bet šeit – rudenīgas putras. Vēlos parādīt lasītājiem, ka sezonāli gatavot ir radoši, garšīgi un izdevīgi!

Kādas tradīcijas Tu gribētu palīdzēt ieviest Latvijas skolu ēdināšanā ar pasaulslavenā britu pavāra Jamie Oliver iniciatīvas  Food Revolution palīdzību, kuras vēstnese Latvijā esi?

Mans sapnis ļoti atbilst Food Revolution kustības galvenajam mērķim: ieviest ēst gatavošanas stundas ikvienā skolā. Pamats veselīgai domāšanai attiecībā uz ēdienu veidojas  jau bērnībā. Patiesībā jau pirmsskolas vecumā. Tas gan nenozīmē, ka skolas vecumā ir par vēlu runāt ar bērniem par uzturu.

Protams, Latvija nav Amerika, un mums ir arī daudz veselu bērnu, bet tomēr… Saslimstība ar cukura diabētu, liekais svars un aptaukošanās bērnu vidū pieaug. Labāk rīkoties tagad, nevis tad, kad būs jau par vēlu. Latvijai ir visas iespējas būt par valsti, kurā cilvēkiem, it īpaši bērniem, ir lieliska veselība! Lai arī daudziem šķiet, ka bioloģiski produkti Latvijā ir dārgi un nepieejami, ticiet man, Latvijā tie ir pat ļoti pieejami! Esmu bijusi eko veikalos citviet pasaulē. Piemēram, Portugāles ekoveikaliņā var iegādāties bio vistu, kas jau sadalīta gabalos, bet cena ir baisa.

Manuprāt, Tu dari ļoti svētīgu darbu, viesojoties Latvijas skolās un uzstājoties dažādos pasākumos, lai popularizētu veselīgu ēdienu. Kas jauns šoruden Viens + Viens aktivitātēs?

Pati šobrīd esmu uzsākusi jaunu projektu Mazo pavāru skoliņa – rīkoju ēst gatavošanas meistarklases bērniem. Nupat arī nokomplektēju divas bērnu grupiņas, kas pie manis nāk regulāri, un katrā nodarbībā mēs iepazīstam trīs sezonālus produktus, kā arī gatavojam no tiem dažādus ēdienus. Kā jau Tu minēji, es dodos arī uz skolām, kur stāstu par veselīgu uzturu un gatavoju kopā ar bērniem. Ja ir kāda skoliņa, kas vēlas, lai mēs kopā iepazīstam kādu produktu grupu un pagatavojam ko garšīgu, lai droši sazinās ar mani! Blogā pēc meistarklasītēm vai citām nodarbībām atrodami arī dažādi noderīgi materiāli.

Lieliski! Domāju, ka šī izglītojošā iniciatīva ir noteikti jāturpina! Kādu pusdienu recepti Viens + Viens nodod Happy Whispers lasītājiem?

Es piedāvāju pagatavot saldā kartupeļa un ķirbju zupu ar lēcām.


Teksts: happy whispers
Bildes: Mārtiņš Otto, Krista Kudore, Anete Rūķe

4Pingbacks & Trackbacks on Pusdienas ar Lauru Grēviņu, bloga Viens + Viens veidotāju un Food Revolution vēstnesi Latvijā

  1. […] ietvaros. Kopā ar Food Revolution vēstnešiem no visas pasaules, kuru vidū esmu arī es un bloga Viens + Viens autore Laura Grēviņa, Džeimijs māca, kā vienkārši pagatavot veselīgu, uzturvielām bagātu ēdienu visai ģimenei. […]

  2. […] ietvaros. Kopā ar Food Revolution vēstnešiem no visas pasaules, kuru vidū esmu arī es un bloga Viens + Viens autore Laura Grēviņa, Džeimijs māca, kā vienkārši pagatavot veselīgu, uzturvielām bagātu ēdienu visai ģimenei. […]

  3. […] Kopā ar Food Revolution vēstnešiem no visas pasaules, kuru vidū esmu arī es un bloga Viens + Viens autore Laura Grēviņa, Džeimijs māca, kā vienkārši pagatavot veselīgu, uzturvielām bagātu ēdienu visai ģimenei. […]

  4. […] Kopā ar Food Revolution vēstnešiem no visas pasaules, kuru vidū esmu arī es un bloga Viens + Viens autore Laura Grēviņa, Džeimijs māca, kā vienkārši pagatavot veselīgu, uzturvielām bagātu ēdienu visai ģimenei. […]

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *