Hestons Blūmentāls: Labas ierīces virtuvē tikpat svarīgas kā ass nazis

Gardēžus varot iedalīt vairākās grupās – tie, kuri precīzi ievēro norādījumus receptēs, tie, kuri ļaujas brīvai improvizācijai, un tie, kuri ņem talkā viedās tehnoloģijas. Piemēram, šefpavārs Hestons Blūmentāls, kura restorāns The Fat Duck ieguvis trīs Michelin zvaigznes, uzskata, ka labas ierīces virtuvē ir tikpat svarīgas kā ass nazis, labs mikseris vai ledusskapis. “Tās padara maltīšu gatavošanu vieglāku un precīzāku un pat palīdz radīt garšas un tekstūras, kuras citādi panākt būtu visai sarežģīti.”

 

Pasaulslavenais šefpavārs nesen viesojās Latvijā, lai nosvinētu iecienītā mājas virtuves ierīču zīmola Stollar nosaukuma maiņu – turpmāk šīs ierīces veikalu plauktos meklējiet ar nosaukumu Sage. Turklāt Hestons Blūmentāls ir ne vien zīmola Sage vēstnieks, bet arī aktīvi līdzrada viedās virtuves ierīces.

Viesojoties Rīgā, Blūmentāls atzina, ka profesionālajā virtuvē improvizēt nedrīkst. Klients restorānā vēlas baudīt tieši tādu maltīti, kāda solīta, tāpēc stingri jāseko receptēm. Arī pašmāju labākā restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš piekrīt, ka restorāna virtuvē intuīcijai nav vietas, jo maltītei vienmēr jābūt vienlīdz labai. Proti, ne vien jālieto kvalitatīvas izejvielas, bet arī precīzi jāievēro instrukcijas.

Mājas virtuvē var spēlēties, eksperimentēt un cerēt, ka viss izdosies. Taču, ja gatavojat reti, tad labāk sākumā, piemēram, garšvielas pielikt mazāk un, ja nepieciešams, pamazām papildināt. Savukārt konditorejai ir nepieciešama teju ķīmijas laboratorijas precizitāte arī mājas apstākļos,” tā Rītiņš.

Digitālie svari – visa pamats

Hestons Blūmentāls atzīst, ka digitālie svari ir viena no būtiskākajām mājas virtuves ierīcēm, jo, viņaprāt, pat vissīkākā neprecizitāte var sabojāt maltīti. Piemēram, milti ir viegls pūderis ar daudz gaisa molekulām starp graudaugu daļiņām. Tas nozīmē, ka to var brīvi iebērt traukā vai saspiest. Tātad vienā krūzītē katru reizi var ietilpt atšķirīgs daudzums miltu. Ja mērīšanai izmanto veco labo metodi – glāzi, krūzi vai acumēru, tad cerētā gaisīgā biskvīta vietā ātri vien var iegūt cietu gumiju.

Uzticams mikseris saudzē rokas un uzlabo rezultātus

“Labs putotājs noder vairāku ēdienu gatavošanai, sākot no olu baltuma līdz pat kartupeļiem. Protams, koka karote ir labs palīgs virtuvē, īpaši, kad jāievieš kārtība, bet tā noteikti nespēj paveikt to, ko kārtīgs mikseris,” uzsver Rītiņš.

Patiesi – uzticams mikseris saudzēs jūsu rokas un sajauks sastāvdaļas daudz rūpīgāk. Restorānu servisa skolas īpašnieks un restorāna Ferma šefpavārs Māris Astičs piekodina pirms miksera iegādes izzināt, kas to ir izstrādājis, un pievērst uzmanību tam, kur atrodas lāpstiņa.

“Proti, mikserim ir svarīga ne vien jauda, bet arī lāpstiņas novietojums. Jo lāpstiņa ir tuvāk malai, jo vienmērīgāks būs kulšanas process un tiks iegūts precīzāks rezultāts. Parasti ir manāms, ja ierīces izgatavošanā ir piedalījies profesionāls šefpavārs. Tā uzreiz darbojas citādāk, precīzāk,” skaidro Astičs.

Viedā ierīce tējai atklāj jaunas garšas virsotnes

Pat tik šķietami vienkāršu lietu kā tēju var pagatavot vairākos veidos. Vieda tējas gatavošanas ierīce ir gluži kā cieņas izrādīšana japāņiem, kuri tēju tur lielā godā, bet mēs visbiežāk neprotam to kārtīgi sagatavot.

Pareizā temperatūrā gatavotai tējai ir pavisam cita garša! Piemēram, zaļā tēja mums lielākoties asociējas ar rūgtumu, taču, izmantojot pareizo tehniku, tā būs maigāka.

Parasti pārlejam tēju ar karstu ūdeni un reizēm par to pat piemirstam, taču mūsdienu ierīcēm pietiek vien iestatīt pagatavošanas laiku, stiprumu un kādu tēju gatavosim. Tā pati izvēlas pareizo temperatūru un nosaka, cik ilgi tējai jābūt ūdenī. Mums atliek vien nesteidzīgi izbaudīt! Jāsaka, kopš mājās esmu sākusi gatavot tēju šajā Sage tējkannā, tējas dzeršana nudien ir kļuvusi par savdabīgu rituālu. Varbūt nedaudz dīvaini izklausīsies, taču viedā tējkanna ir palīdzējusi šo procesu padarīt apzinātāku, mazāk automātisku. Papildu bonuss – lielāka interese par dažāda veida beramajām tējām, kuras tagad var izbaudīt  atbilstošā kvalitātē.

Jaudīga cepeškrāsns – teju neaizvietojams palīgs

Maris_Astics_2Pēc restorāna Ferma šefpavāra Māra Astiča paustā, cepeškrāsns ir jāizvēlas iespējami vienkāršāka, lai nav 15 minūtes jāstāv un jādomā, kā iestatīt pareizo funkciju. Protams, ir svarīgi, lai ierīce ir jaudīga, viegli kopjama un ilgi kalpotu. Mājas virtuvei ideāla būs kompakta un jaudīga cepeškrāsns, kurai var iestatīt pagatavošanas laiku. Iedomājieties – jūs ierodaties mājās, bet perfekta maltīte jau ir gatava!

Aprīko virtuvi, nezaudējot galvu

Šefpavārs Māris Astičs uzsver, ka svarīgāka par virtuvē izmantoto aprīkojumu tomēr ir prasme pagatavot maltīti no tā, kas ir pieejams. Turklāt ir svarīgi neapmaldīties visā plašajā piedāvājuma klāstā, bet gan apdomāt reālo ierīces lietderību. “Pat, ja ierīce ir liela, taču skaidri zinu, ka tā ietaupīs vairāku stundu darbu un būs vieglāk strādāt, tad tā ir nepieciešama. Galu galā, tieši tāpēc arī visas ierīces tiek ražotas, lai padarītu mūsu dzīvi ērtāku un ietaupītu laiku, kuru mēs varam pavadīt daudz produktīvāk!” ir pārliecināts Māris. Nevaru viņam nepiekrist!


Bildes: Anda Kārkliņa (Līga un Hestons Blūmentāls) un publicitātes foto (šefpavāri)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *