Saldo kartupeļu zupa ar čili un koriandru

Atsaucoties kampaņas BioLoģiski! Tīra pārtika cilvēkam un videi aicinājumam piedalīties bioloģiskās zupas izaicinājumā, nopriecājos, ka varēšu beidzot uzvārīt kādu zupu, kas atšķiras no tā, ko gatavoju sev ikdienā (proti, kārtējās blenderzupas). Taču, izšķirstījusi krustu šķēršu vairākas recepšu grāmatas, beigu beigās tomēr biju egoiste un nolēmu vārīt zupu no produktiem, ko manas garšas kārpiņas dievinās ar garantiju – saldā kartupeļa, svaiga koriandra, sarkanā sīpola, ķiploka un čili.

 

saldie-kartupeli

koriandrs

sarkanais-sipols

 

Sarkanos sīpolus un ķiplokus audzējam paši, savukārt eko veikalos pirktas garšvielas jau bija manos krājumos. Atlika vien doties uz veikalu Zaļā Govs pēc saldā kartupeļa un svaigas kinzas. Šī veikala piedāvājumam uzticos, jo saimnieki iepērk produkciju tikai no bioloģiski sertifcētām saimniecībām. Ziemas, rudens un pavasara sezonā tieši tur iegādājos spinātus zaļajiem kokteiļiem, no ķimikālijām tīrus salātus, cukīni raw spageti gatavošanai un citas labas lietas. Gurķi šeit tiešām garšo pēc gurķiem un saldie kartupeļi ir īpaši saldi.

Staigājot gar lielveikalu plauktiem, mani bieži pārņem šaubas par tur nopērkamo dārzeņu izcelsmi. Tas gan nenozīmē, ka nekad nepērku dārzeņus vai augļus nekur citur kā tikai eko veikalos, taču vienmēr izvēlēšos tos, kuriem būs klāt atzīme par bioloģisko izcelsmi. Arī tirgū vasarā dārzeņus un zaļumus nepērku no kura katra – mēģinu atrast zemniekus, kuriem var uzticēties.

Bet nu pie zupas. Receptei iedvesmojos no Gvinetas Paltrovas pavārgrāmatas It’s All Good, pamainot vai pielāgojot proporcijas un atsevišķas sastāvdaļas. Tā, piemēram, Gvineta sīpolus un ķiplokus apcep Extra Virgin olīveļļā, savukārt es cepšanai lielākoties izmantoju kokosriekstu eļļu. Tāpat nezinu, vai Latvijā kaut kur var dabūt konservētu čipotli (halapenjo čili piparu), ko nolēmu aizvietot ar Bali iegādātajām čili pārslām.

4 porcijām

  • 2 lieli saldie kartupeļi (ap 1 kg)
  • 2 ēd.k. Rapunzel kokosriekstu eļļas
  • 1 liels sarkanais sīpols 
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 5 svaigā koriandra (kinzas) kātiņi
  • ¾ tējk. kumīna (Indijas ķimeņu)
  • ½ – 1 tējk. čili pārslu 
  • rupjā sāls
  • 600-700 ml dārzeņu buljona

Biologiski_baneris_250x250px

 
  1. Katlā, kurā pēcāk vārīsies zupa, izkausē pāris ēdamkarotes kokosriekstu eļļas. Pievieno smalki sagrieztu sīpolu, sasmalcinātu ķiploku, koriandra kātiņus (bez lapiņām), kumīnu un krietnu šķipsnu rupjās sāls. Visu apcep uz lēnas uguns līdz sīpols kļuvis mīksts, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg.
  2. Pievieno čili pārslas, nomizotus, nelielos gabaliņos sagrieztus saldos kartupeļus un visu samaisi kopā. Pievieno uzvārītu ūdeni, kurā iepriekš izšķīdināts dārzeņu buljona kubiņš. Uz lielākas uguns visu uzvāri līdz pirmajam burbulim, pēc tam samazini liesmu un vāri zupu līdz kartupeļi mīksti.
  3. Divos piegājienos (jo vienā reizē viss grāpja saturs blendera krūzē nesalien) kartupeļus un buljonu sablenderē viendabīgā biezzupā. Starp citu, Gvineta Paltrova pirms zupas blenderēšanas atbrīvojas no koriandra kātiem, savukārt man šis garšaugs ļoti patīk, tāpēc es mīksti izvārījušos kātus atstāju izteiktākai garšai.
  4. Zupu vari pasniegt, izrotātu ar saldā kartupeļa “čipšiem”. Tos pagatavo, kamēr zupa vārās, nelielā daudzumā olīveļļas vai kokosriekstu eļļas pannā uz vidējas uguns apcepot ļoti plāni sagrieztas saldā kartupeļa šķēlītes. Atceries pievienot arī koriandra lapiņas, ko norāvi no kātiņa!

saldo-kartupelu-zupa-01

Produktu bildes: painlesscooking.com, cocinillas.es, christines-preserves.co.uk
Gatavā zupa: happy whispers

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *