Šokolādīgā riekstu – banānu granola ar Indijas riekstu – kokosriekstu dzērienu

Gatavot pati savu granolu sāku salīdzinoši nesen, jo atskārtu, ka veikalā nopērkamās gatavās granolas lielākoties ir ne vien salīdzinoši dārgas, bet arī satur pievienotus saldinātājus (visbiežāk – dažādus sīrupus), kuru daudzumu es nevaru kontrolēt. Izejvielu proporcijas receptei, ar kuru dalos šoreiz, atradu Green Kitchen Stories jaunākajā grāmatā Green Kitchen at Home, tomēr ar pašām sastāvdaļām atļāvos paimprovizēt. Šī granola ir vienlaikus gan kraukšķīga, gan nedaudz chewy jeb košļājama, jo dažādi rieksti, sēklas un auzu pārslas sajaukti ar kakao un ļoti gataviem, saspaidītiem banāniem.

Pirms ķeramies pie receptes, pastāstīšu, kā granola atšķiras no, iespējams, labāk pazīstamā mušļa (muesli). Jā, musli un granolu abus gatavo no auzu pārslām, riekstiem, sēklām un žāvētiem augļiem un gan muslis, gan granola ir lieliska izvēle veselīgām brokastīm, ko var baudīt ar pienu, jogurtu vai kādu no augu valsts pieniem, taču, atšķirībā no granolas, muslis netiek cepts krāsnī un parasti tam nepievieno nekādus saldinātājus un eļļu, kas satur kopā granolas gabaliņus. Ja musli var apliet un ēst gan ar vēsu, gan uzsildītu pienu vai pat uzvārīt putrā, tad granolu ēd tādu, kāda tā ir – pa taisno no pakas vai burciņas.

Granola sanāks lētāka, ja iegādāsies riekstus vairumā (piemēram, Gemoss vai Riekstotāji.lv) vai novaktēsi labas atlaides lielveikalos atrodamajiem riekstu maisījumiem. ja seko pievienotā cukura daudzumam, tad šajā receptē droši vari izlaist kļavu sīrupu vai medu, jo gatavi banāni granolu darīs gana saldu tāpat.

Sastāvdaļas:

  • 150 g mandeļu, pekanriekstu un saulespuķu sēklu maisījuma
  • 300 g auzu pilngraudu pārslu vai dažādu pārslu maisījuma (auzu, kviešu, rudzu, miežu)
  • 75 g izlobītu ķirbju sēklu
  • 75 g kokosriekstu čipsu
  • 3 ēd.k. kakao
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta
  • rupjā sāls
  • 5 ēd. k. kokosriekstu eļļas
  • 3-4 ēd. k. kļavu sīrupa vai šķidra medus
  • 2 ļoti gatavi banāni vai 5 mazie gourmet banāniņi
  • svaigi augļi vai ogas (pēc izvēles) – pasniegšanai
  • Isola Bio Indijas riekstu – kokosriekstu dzēriens
 

Kā pagatavot:

  1. Sasildi krāsni uz 180 grādiem (ar ventilatoru) vai 200 grādiem (bez ventilatora) un izklāj cepamo pannu ar cepamo papīru.
  2. Rupji sakapā mandeles un pekanriekstus. Kopā ar auzu pārslām, saulespuķu sēklām, ķirbju sēklām un kokosriekstu čipsiem ieber bļodā, pievieno kakao pulveri, pāris šķipsnas rupjās sāls un visu kārtīgi samaisi.
  3. Nelielā paniņā izkausē kokosriekstu eļļu, pievieno kļavu sīrupu, ar dakšiņu saspaidītus banānus, vaniļas ekstraktu un visu samaisi viendabīgā masā.
  4. Pievieno pannas sastāvu sausajam maisījumam un ar rokām vai spatulu visu rūpīgi samaisi, lai sausā masa sajaucas ar saldo banānu masu.
  5. Izklāj granolu vienmērīgi vienā kārtā pa visu cepamo pannu, īpaši nelaužot sīkāk salipušos gabaliņus (ja vien tie nav ļoti lieli) un cep aptuveni 15-20 minūtes, regulāri apmaisot un pielūkojot, lai nepiedeg. (Novaktēt zeltaini brūno krāsu šoreiz būs neiespējami, jo granola ir riktīgi brūna jau no paša sākuma).
  6. Gatavo granolu pārber lielā šķīvī vai bļodā un ļauj pilnībā atdzist.
  7. Pasniedz kopā ar atdzesētu Indijas riekstu – kokosriekstu dzērienu un svaigiem augļiem vai ogām pēc savas izvēles.

Granolu var uzglabāt cieši aizvākojamā stikla burkā istabas temperatūrā aptuveni 3 nedēļas. Atvērto augu piena paku jāuzglabā ledusskapī, un to ieteicams izlietot aptuveni 3-4 dienu laikā.

 

Recepte tapusi sadarbībā ar Biotēka, iedvesmojoties no Green Kitchen Stories. Nobaudi granolu kopā arī ar citiem augu dzērieniem no itāļu bioloģisko produktu ražotāja Isola Bio!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *