Tests: ZELMER augļu un dārzeņu žāvētājs

Viena no ierīcēm, bez kuras nav iedomājama veselīga virtuve tiem, kuri iecienījuši svaigēšanu vai vegānismu (bet ne tikai!), ir dehidrators jeb žāvētājs. Šī ierīce izkaltē produktus, “izsūcot” no tiem ūdeni, tādējādi ļaujot izžāvētos dārzeņus vai augļus uzglabāt ilgāk. Daudzi par šādu ierīci ir dzirdējuši, taču nereti valda uzskats, ka dehidrators ir kaut kas dārgs un neaizsniedzams. Protams, jaudīgākie un daudzfunkcionālākie dehidratori kā, piemēram, Excalibur, patiešām prasa nopietnas investīcijas, taču ir pieejami arī daudz ekonomiskāki varianti. Pārbaudījām mūsu virtuvē!

zelmer_36Z011_01

Žāvēt iespējams dažnedažādus produktus: ogas, augļus, dārzeņus, sēnes un dažādus garšaugus, tāpēc žāvētājs pavisam noteikti ir noderīgs palīgs virtuvē. Lai pieņemtu lēmumu iegādāties dehidratoru, ir vērts uzzināt, kā tas varētu noderēt ikdienā. Dažas no svarīgākajām lietām:

  • žāvētie produkti saglabā savu krāsu un garšu
  • žāvēšanas procesā saglabājas lielākā daļu uzturvērtības
  • ietaupās nauda, nepērkot dārgos žāvētos augļus un dārzeņus veikalā
  • produktu saglabāšanai nav jāpievieno nekādi konservanti

Lai pārbaudītu, kādus rezultātus var iegūt, izmantojot dehidratoru par, mūsuprāt, draudzīgu cenu, testējām ZELMER 36Z001 žāvētāju. Šim dehidratoram ir 4 paplātes, kas izkārtotas viena virs otras, ar kopējo ietilpību 11,5 litri. Žāvēšanas process būs ekonomiskāks, ja vienlaikus izmantosiet visas paplātes, tādējādi patērējot mazāk elektrības. Izmēģinājām žāvēt gan augļus, gan dārzeņus: ābolus, banānus un burkānus. Dehidratoram ir divi jaudas režīmi un vienīgais, kas mums pietrūka, ir informācija par to, cik grādu temperatūrā tad īsti šis žāvētājs darbojas.

zelmer_36Z011_02

Žāvēšanas process ir salīdzinoši vienkāršs – atliek tikai nomazgāt, nomizot un sagriezt vēlamo produktu pēc iespējas plānākās šķēlītēs, glīti izkārtot uz paplātēm, nospiest vienu podziņu un kaltēšana var sākties. Lai rezultāts būtu vienmērīgāks, žāvēšanas laikā ieteicams ik pa laikam samainīt paplātes vietām. Mūs patīkami pārsteidza ātrums, kādā tika izžāvēti burkāni un āboli – kopumā process aizņēma vien pusotru stundu. Ilgāks laiks – trīs stundas, – bija nepieciešams banāniem, taču jāņem vērā, ka banāniem ir specifiska un atšķirīga konsistence. Arī ierīces tīrīšana pēc žāvēšanas nav sarežģīta – paplātes jānomazgā ar sūklīti vai birstīti. Nav nepieciešams ieklāt žāvētājā speciālu papīru vai tamlīdzīgi.

dehidreti_abolidehidreti_burkanidehidreti_banani

Produktu garša, izžāvējot tos mājas apstākļos, ir neatsverama – banāni garšo gluži kā īrisa konfekte, ābolu un burkānu “čipsi” ir kraukšķīgi un gardi, turklāt žāvētajiem labumiem nav pievienoti nekādi konservanti, lieks cukurs vai sāls. Tā kā ZELMER 36Z001 dehidratoram ir pavisam draudzīga cena, mēs noteikti iesakām to ievērtēt – gandrījums par rezultātu ir tā vērts, turklāt veselīgu našķu krājumi ziemai – garantēti! Izkaltētos augļus un dārzeņus iesakām uzglabāt tumšos, cieši aizvākotos traukos.

rd_logo

 

Teksts: Elza Upmane
Bildes: Publicitātes foto (dehidrators), happy whispers (produkti)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *