Visvienkāršākā tomātu zupa pasaulē

Tomātu pārpilnības laikā man ir aptrūcies radošums un patiesībā virtuvē jau kādu laiku dominē pavisam vienkārši ēdieni. Mums patīk ar eļļu apslacītus tomātus cept krāsnī kopā ar lielām, uz pusēm pārgrieztām ķiploku galvām no pašu dārza. Garšo vecās labās tomātmaizes ar Himalaju sāli, melnajiem pipariem un svaigu baziliku tepat no dobes. Arī šī tomātu zupa ir kaut kas tik elementārs, ka pat kauns to saukt par īstu recepti.  Un tomēr – varbūt kādam noder. Īpaši šajās lietainajās dienās, kad tā vien gribas sasildīties ar kaut ko vienkāršu un īstu. 

3 porcijām

  • 1 kg tomātu
  • 1-2 ķiploka daiviņas
  • 100 ml ūdens
  • bazilika zariņš
  • sāls, pipari
  • eļļa 
  1. Tomātus sagriez nelielos gabaliņos. Izvēlies visgatavākos tomātus, kādus vari atrast. Šeit brīnišķīgi der tie tomāti, kas jau plīst pušu un ir pazliet pārgatavojušies – ko uz maizes vai salātos vairs nekārojas. No stingriem tomātiem zupa nesanāk tik smeķīga kā no vasaras pilnbriedā nogatavinātajiem.
  2. Uz lielas pannas ar augstām malām nelielā eļļas daudzumā viegli apcep sasmalcinātas ķiploka daiviņas un bazilika kātiņu bez lapiņām.
  3. Pievieno tomātu gabaliņus, pievieno ūdeni, sāli, piparus vai citas garšvielas pēc savas gaumes un patikšanas, un aizvākotā pannā uz vidējas uguns sautē aptuveni 20-25 minūtes līdz viss savārījies gardā virumā.
  4. Uzmanīgi ielej gatavo ēdienu blenderī un sablendē viendabīgā zupā. Var izmantot arī rokas blenderi, bet tas būs mazliet šmucīgāk un ieteiktu blendēt pa daļām.
  5. Pasniedz tāpat vai dekorētu ar svaigu baziliku. Zupai var pievienot arī bazilika eļļu, ko pagatavo sablendējot baziliku ar eļļu, vai uzrīvēt mazliet cietā siera. Jau minēju, ka recepte ir tik elementāra, ka katrs to var uzlabot pēc patikas un tā, kas atrodams ledusskapī vai pieliekamajā.


Recepte un bildes: Happy Whispers

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *