Turku zirņu – pupiņu burgeri ar pašu gatavotu kečupu un saldā kartupeļa frī

Šomēnes mēs ar Lauru Grēviņu kā Džeimija Olivera iniciatīvas Food Revolution vēstneses Latvijā saņēmām foršu uzdevumu – pagatavot veselīgas junk food alternatīvas. Skolēnu brīvlaika priekšvakarā Lauras sarūpētās receptes izmēģinājām kopā ar Mazo pavāru skoliņas audzēkņiem. Tā kā straujiem soļiem tuvojas grilēšanas un dārza svētku sezona, dalāmies ar receptēm, kas, cerams, noderēs un garšos ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Mūsu skoliņā pašu gatavotajiem burgeriem ar saldā kartupeļa frī bija liela piekrišana. 

 

 Burgeriem

  • 230 g vārītu turku zirņu
  • 230 g vārītu pupiņu
  • 300 g vārītu dārzeņu (burkāni, saldie kartupeļi, bietes)
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • 4 ēd.k. sezama sēkliņas vai rīvmaize
  • citrona sula
  • sāls, pipari
  • šķipsniņa paprikas pulvera u.c. garšvielas pēc izvēles

Pildījumam

  • pašu gatavots kečups
  • gurķis
  • tomāts
  • siers
  • salātlapas, dīgsti un garšaugi
  • burgeru maizītes

 Kečupam

  • 2 ēd.k. olīveļļas
  • 1/2 sarkanā sīpola
  • 2 ēd.k. tomātu pastas
  • 2 iepak. tomātu gabaliņu savā sulā
  • 1 ēd.k. ābolu etiķa
  • pāris zariņi svaiga timiāna
 

Lai pagatavotu burgerus:

  1. Vārītos dārzeņus, turku zirņus un pupiņas kārtīgi samīca ar dakšiņu vai kartupeļu stampu. Burgeru masu var sasmalcināt arī virtuves kombainā, taču jālūko, lai nesablandētu to vienmērīgā biezputrā – šoreiz svarīgi gabaliņi un nevienmērīga tekstūra.
  2. Gatavajai burgeru masai pēc izvēles var pievienot dažādas garšvielas, kā arī piespiest nedaudz citrona saulas. Ja burgerus ēdīs arī mazi bērni, garšvielas var pievienot tikai tai daļai masas, no kuras taisīs burgerus pieaugušajiem.
  3. Ar mitrām rokām veido plakanus, vienāda izmēra burgerus, apviļā tos rīvmaizē vai sezama sēkliņās un liek uz pannas, kas izklāta ar nedaudz ieeļotu cepamo papīru.
  4. Apslaka ar olīveļļu un uz 20 – 25 minūtēm liek cepties līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. 5-7 minūtes pirms beigām burgerus ar lāpstiņu var apriezt uz otru pusi.
  5. Paralēli uz otras pannas krāsnī liek cepties standziņās sagrieztus saldos kartupeļus, kas apviļāti nelielā daudzumā eļļas. Pēc izvēles tos var pārkaisīt ar sāli un citām garšvielām, piemēram, sarkano papriku.
  6. Kad dārzeņu “kotletes” gatavas, veido burgerus pēc savas gaumes, noziežot burgeru maizīti ar pašu gatavoto kečupu, ieklājot salātlapu un garšaugus, svaigu gurķu un tomātu ripiņas, dīgstus u.tml.

Lai pagatavotu kečupu:

  1. Kamēr burgeri un saldā kartupeļa frī cepas krāsnī, gatavo tomātu mērci.
  2. Sakapā pusi sarkanā sīpola un apcep pannā nelielā olīveļļas daudzumā kopā ar tomātu pastu.
  3. Pievieno pārējās sastāvdaļas, uzvāra un sautē uz vidējas uguns 10-15 minūtes.
  4. Gatavo tomātu mērci sablendē sev tīkamā tekstūrā – var pavisam viendabīgu, var atstāt biezāku, ar tomātu gabaliņiem.

Mēs izmantojām tetrapakās fasētos ICA (I love Eco) zīmola turku zirņus un pupiņas, kā arī ICA tomātu pastu.

 
 

Recepte: Laura Grēviņa, viensplusviens.lv 
Bildes: Happy Whispers

 

2 Komentāri on Turku zirņu – pupiņu burgeri ar pašu gatavotu kečupu un saldā kartupeļa frī

  1. Lidija
    19/04/2018 at 22:55 (8 mēneši atpakaļ)

    Laba ideja gardam pusdienām, domāju ģimenei patiks

    Atbildēt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *